5953 sayılı kanun

5953 sayılı kanun nedir?

5953 sayılı Basın İş Yasası, Türkiye'de yayınlanan gazete ve süreli yayınlarla, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışanları kapsar. … Buna göre; 5953 sayılı Basın İş Kanunu kapsamı içerisinde olan, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir.

212 sayılı kanun nedir?

Kanunun Şumulü: Madde 1- (Değişik: 4.1.1961-212/1 md.) Bu Kanun hükümleri Türkiye'de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki “işçi” tarifi şumulün haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.

5953 sayılı kanun hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Bu kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ecir olarak çalışanlara (gazeteci) denir. Madde 4 – (13/6/1952 tarih ve 5953 sayılı Kanunun hükmüdür.) Gazeteci ile kendisini çalıştıran işveren arasındaki iş akdinin yazılı şekilde yapılması mecburidir. Madde 6 – (13/6/1952 tarih ve 5953 sayılı Kanunun hükmüdür.)

Basın İş Kanunu nasıl bir kanundur?

Yasal haklarını en çok bilmesi gereken meslek grubu belki de gazetecilerdir. Gazeteciler 5953 sayılı 'Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun' düzenlemesine tabidir. … Biz bu kanuna kısaca 'Basın İş Kanunu' diyoruz.

Basın çalışanları hangi kanuna tabi?

Türkiye'de yayımlanan gazetelerde, süreli yayınların basıldığı işletmelerde, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve 4857 Sayılı İş Kanunundaki işçi tanımı dışında olan kimseler ve bunların işverenleri Basın İş Kanununa tabidir.

854 sayılı kanun nedir?

854 Sayılı Deniz İş Kanunu deniz, göl veya akarsularda Türk Bayrağı taşıyan yüz ve daha fazla grostonilatoluk gemilerde hizmet sözleşmesi ile çalışan gemicileri ve bunların işverenleri arasındaki ilişkileri düzenler.

Gazetecilerin hakları nelerdir?

C- Gazetecinin hakları

  • Gazeteci; tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. …
  • Gazeteci; doğruluğuna, tarafsızlığına ve nesnelliğine inanmadığı bir görüşü savunmaya veya meslek ilkelerine aykırı bir iş yapmaya zorlanmamalıdır.

Related Post