Alevilik ve bektaşilik ile ilgili kavramlar

Alevilik ve Bektaşilik e ait kavramlar nelerdir?

ALEVİLİK-BEKTAŞİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE ERKANLAR NELERDİR

  • Cem ve Cemevi. Cem toplanma birleşme demektir. …
  • Musahiplik. Musahiplik arkadaşlık eden, sohbeti güzel olan demektir. …
  • Razılık Ve Kul Hakkının Sorulması Alevilikte Ceme kul hakkı olanlar katılamaz. …
  • Cem'de On İki Hizmet. …
  • Semah. …
  • Gülbank. …
  • Hızır ve Muharrem Orucuna.

03-Feb-2019

Alevilik Bektaşilik kavramı nedir?

Bektâşîlik, aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir İslâmî tarikattır. … Ancak Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi, tevella (Ehl-i Beyt'i sevenleri sevme) ve teberra (Ehl-i Beyt'i sevmeyenleri sevmeme) gibi Alevîliğin temel esaslarına bağlı oluşları dolayısıyla Bektâşîliğe Alevilik de denilebilir.

Alevilik kavramı nedir?

Sözcük anlamı Hz. Ali'ye bağlı ya da onun soyundan olanlar demektir. … Muhammed'in ölümünden sonra, Ali'nin halife olmasını isteyen, onu imam olarak kabul eden, daha sonra ise Şii-Batıni inançlara bağlananların tümüne Alevi denir.

Hangisi Bektaşilikte cemevi yerine kullanılır?

Ayrıca, 'İslam Düşüncesinde Yorumlar' ünitesinde Alevi-Bektaşi geleneğindeki temel kavram ve erkanların açıklanması, ocak kültürü, (el ele el hakka ikrarı' yer alırken, Cemevi, 'âyin-i cem erkânının yapıldığı, 'yol, âdap ve erkân yeri' olarak nitelendirilecek, Bektaşilikte cemevi yerine meydan evi ifadesinin …

Cemevi Bektaşilikte ne demek?

Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları ya da bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane.

Gülbank nedir din kültürü?

Gülbank, gülbenk, gulvang, gulbang ya da gulweng Farsça gül + ses anlamına gelen bang'tan "gül sesi" anlamındadır. … Terim olarak ise Mevlevilik, Bektaşilik, Halvetilik, Kadirilik, Rufailik gibi tarikatlarda hep bir ağızdan yüksek sesle söylenen alkış, dua içerikli sözlü edebiyat ürünü anlamı taşır.

Alevilik ile Bektaşilik arasında ne fark var?

Alevîlik ve Bektaşîlik, inanç bakımından birçok ortak özellik taşır. Bununla birlikte Bektaşîlik, temel prensip ve âyinleri olan sufî bir tarikat olduğu halde Alevîlik, Hz. Ali soyundan olmaya önem veren bir kimliktir. Bektaşîlik önceleri herkese açık bir tarikatken, Alevîlik gizliliği esas almıştır.

Related Post