Alüvyal tabanlı vadi

Yatağın kazılması yamaçların kazılmasından daha hızlı olursa vadi dar boğaz şeklinde olur. Alüvyonlaşma kazmaya üstün gelirse vadi tabanı alüvyal bir şekil alır. Bu tip vadiye tabanlı alüvyal vadi denir. Yamaçların işlenmesi yatağın kazılmasından daha hızlı olursa “V” şeklinde olan vadi genişleyerek normal vadi oluşur.

Alüvyal tabanlı vadi nasıl oluşmuştur?

Tabanlı Vadi Hakkında Detaylı Bilgi Tabanlı Vadi, akarsu yataklarında, eğiminin azaldığı yerlerde menderesler çizerek daha çok yana doğru bir aşındırma yaparlar. Yana doğru aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur. Akarsuyun yatağında alüvyonların birikmesi ile verimli tarım alanları oluşur.

Alüvyal tabanlı vadi nerede görülür?

Yana aşındırmanın etkisi ile tabanı genişleyen vadilerdir. Eğimin azalmasına bağlı olarak biriktirmelerle alüvyon dolgulu bir taban oluşmuştur. Özellikle Ege Bölgesi'nde Batı Anadolu'da yaygındır. Murat, Kızılırmak, Fırat, Seyhan bu tür akarsulardır.

Tabansız vadi ne demek?

Çentik Vadiler, akarsuların derini aşındırması ile V biçiminde, tabansız ve genç biçimde oluşan vadileri kapsamaktadır. Türkiye'de bahsedilen bu akarsular denge profiline henüz ulaşmamış olan genç akarsulardır.

Epijenik vadi nedir?

Epijenik yarma vadi: Dirençsiz bir arazide akan akarsu araziye gömülür. Alt tabakada sert kütleye geldiğinde onu da aşındırmaya devam eder. Fakat sert kütleler yana aşınmadan sadece derine doğru aşınır. Üstteki yumuşak katmanlar aşınıp, süpürüldüğünde sert kütle üzerinde, kenarları dik bir boğaz vadi ortaya çıkar.

Sürempozisyon olayı sonucu hangi vadi oluşur?

İşte akarsuyun tortul arazi üzerinde kurulduğu ilk şeklini muhafaza ederek alttaki temele saplanmasına sürempoziyon olayı, açtığı derin vadi veya boğazlara sürempoze boğaz ya da epijenik boğaz denilir.

Sürempozisyon olayı sonucu hangi vadi şekli oluşur?

2.6.1.1. Sürempozisyon (Epijeni) Olayı ve Epijenik (Sürempoze) Boğazlar. Yarma vadilerin bir kısmı, sürempozisyon mekanizmasına göre meydana gelmişlerdir.

Asılı vadi nasıl oluşur?

Asılı Vadi Buzul aşındırmasına uğrayan alanlarda, ana vadinin buzulla fazla aşınması sonucu, ana vadiye açılan tali vadilerin yüksekte kalması veya dikey fayların mevcut olduğu alanlarda yükselen blok üzerinde kalan vadilerdir.

Related Post