Elma yetiştirme koşulları

Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.

Elma verimi nasıl artırılır?

Elmaların yazın kurak dönemlerde sulanması önem taşıyor. Erken sulama meyve tutumunu artırıyor. Elma yetiştirirken kullanılabilecek en verimli sulama sistemi yağmurlama ve damlama sulama olarak gösteriliyor. Elma için kullanılan azotlu gübreler meyve kalitesini artırıyor, dökümü azaltıyor.

Elma kaç günde bir sulanır?

Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur. Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.

Elma nasıl yetiştirilir Ödev?

Her çeşit toprakta yetişebilen elma, fazla rüzgarı ve sert hava koşullarını sevmez. Ticari elma yetiştiriciliğinde toprağın yabani otlardan temizlenmesi, havalandırılması ve gübrelenmesi ile birlikte uygun sıcaklık ve güneş ışığının bulunması elmaların sağlıklı ve bol olmasını sağlar.

Elmalar hangi ayda oluşmaya başlar?

Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.

Meyve ağaçlarında verimi artırmak için ne yapmalı?

Ağaçlarda ilkbaharda yapılan budama, ot temizliği, toprak işlemesi ve ilaçlama gibi işlemler ağaçların ilkbahara daha güçlü girmesini sağlayarak verimi artırıyor.

Elma ağacına hangi gübre iyi gelir?

Birçok elma yetiştiricisi tarafından kullanılan yaygın bir gübreleme şeması vardır, bu şemaya göre yılda bir kez ve genç ağaç başına 0,5-2 kg NPK 12-12-12 veya 11-15-15 gübreleme, olgun ağaç başına ise 3-5 kg NPK 12-12-12 veya 11-15 -15 gübreleme yapılmalıdır.

Elma ağacına ne zaman su verilir?

Elma ağaçları için en etkili sulama zamanı ise yaz aylarının ortalarıdır. Yaz sulamaları o yılın mevsimine ve yağış miktarına göre değişiklik de gösterebilir. Kurak bir mevsimde mayıs ayında sulamaya başlanır. İyi ve sürekli sulanan bahçede yetişen elmaların verimi yüksek olacağı gibi elma kalitesi de yüksek olacaktır.

Related Post

Ester c faydalarıEster c faydaları

Solgar Ester–C Plus kuşburnu, aserola, rutin ve turunçgil bioflavonoidleri ile desteklenmiştir. C vitamini;Kan damarlarının normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna,Normal enerji oluşum metabolizmasına,Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna,Yorgunluk ve bitkinliğin