Otonom sinir sistemine etki eden ilaçlar

Otonom sinir sistemi ilaçları nedir?

Otonom sinir sistemi ilaçları, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinin fonksiyonlarını etkileyen ilaçlardır. Bu ilaçlar, otonom sinirlerin etkilediği dolaĢım sistemi, solunum sistemi gibi önemli sistemleri de etkiler.

Otonom sinir sistemi ne üzerinde etkilidir?

Otonom sinir sistemi ya da özerk sinir sistemi, periferik sinir sisteminin, istemsiz yapılan hareketleri ve organ fonksiyonlarının kontrolünü gerçekleştiren bölümüdür. Kalp hızı, sindirim, solunum, tükrük salgılanması, terleme, işeme fonksiyonu, cinsel uyarılma gibi durumlarda istem dışı etkilidir.

Sinir sistemi ilaçları nelerdir?

Bu gruptaki ilaçlar; essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddesi içeren ilaçlardır ve anksiyete bozuklukları, depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır.

Sempatik sinir sistemi etkilerini taklit eden ilaçlara ne denir?

Sempatomimetik ilaçlar, sempatik sinir sisteminin uyarılmasıyla oluşan etkileri gösteren ilaçlardır.

Otonom sinir sistemi ne demek?

Otonom sinir sistemi [otonom sinir sistemi‎] vücudun hayati öneme sahip temel fonksiyonlarının hepsini kontrol eder. Bu sistem gece ve gündüz aralıksız aktif olup istem dışı gerçekleşen kalp atışı, sindirim, solunum, tansiyon veya idrar kesesinin işlevi gibi fonksiyonları kontrol eder.

Otonom sinir sistemi farmakolojisi nedir?

Otonom sinir sistemi kardiyak output, organların kanlanması, sindirim gibi otomatik viseral fonksiyonları düzenler. Somatik bölüm ise hareket, solunum gibi bilinçli olarak kontrol edilen işlevleri düzenler.

Otonom ve somatik sinir sistemi nedir?

Somatik sinir sitemi (SSS), çevresel sinir sisteminin bir bölümüdür. Vücut hareketinin çizgili kas vasıtasıyla istemli kontrolünü sağlar. SSS, kas kasılmasını uyarmak için motor sinir lifinden oluşur. Bunlara iskelet kaslarına ve deriye bağlanan, duyusal olmayan sinir hücreleri de dahildir.

Related Post