Söyleyeni belli olan özlü sözlere ne denir

Özdeyiş, vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma, motto, slogan…

Kimin söylediği belli olan özlü sözlere ne denir?

Genel olarak kim tarafından söylediği belli olan özlü sözler vecize, kelamıkibar, ülger, motto, aforizm ve aforizma olarak adlandırılmaktadır.

Söyleyeni belli olmayan kısa ve özlü sözlere ne ad verilir?

Arapça'da mesel (çoğulu emsâl) "benzemek, benzeri olmak" mânasındaki müsûl kökünden türemiş bir sıfat olup "benzeyen" demektir. Misl ve mesîl de aynı anlamda kullanılır.

Özlü söz ne anlama gelir?

Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar.

Vecize ne anlama gelir?

Vecize kelimesinin Türk dil kurumu üzerinden anlamı 'özdeyiş' şeklinde karşılık bulunmaktadır. … Herhangi bir konu hakkında çok bilinmesi gereken bir durumun, kısa ve öz şekilde anlatılması özdeyiş olarak bilinir. Ayrıca kimin söylediği bellidir ve birkaç kelime ile söylenmek istenen anlatılır.

Söyleyeni belli olan kısa ve özlü sözlere ne ad verilir?

Özdeyiş, vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma, motto, slogan…

Söyleyeni belli olmayan nedir?

Söyleyeni belli olmayan, halkın ortak malı sayılan ürünlerin oluşturduğu, sözlü geleneğe dayalı edebiyattır.

Özlü söz ne demek TDK?

Kökeni Eski Yunancaya kadar dayanan Aforizma kelimesi, Türkçeye Fransızca üzerinden girmiş bir sözcüktür. TDK için bu kelimenin Türkçedeki karşılığı, 'özlü söz ya da özdeyiş' biçiminde anlatılıyor. Herhangi bir duygu ya da düşünceyi daha etkin hale getirebilmek için kullanılan sözcükler ya da cümleler topluluğudur.

Related Post