Tapuda intifa hakkı masrafı

İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. Ayrıca taşınmaz mal adedine göre 5.000.000 TL sı Eğitime Katkı Payı ve 15.000.000 TL sı Özel İşlem Vergisi tahsil edilir.

İntifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İNTİFA HAKKI TESİSİNDE HARÇ MATRAHI VE TUTARI HESABI İntifa hakkı harcı sadece intifa hakkı devir alan için binde 20 oranında alınacaktır. Buna göre intifa hakkı için harç tutarı= 240.000*0,020= 4.800 TL olacaktır. Ayrıca Tapu ve Kadastro Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınır.

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

Hak sahibinin ölümü ile,İntifa hakkı şahsi bir hak olduğundan, bu hak sahibinin ölümü ile sona erer. Gerçek kişilerin öldüğünün nüfus kaydı veya veraset belgesi ile ,tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona erdiğinin yetkili makamlardan alınacak belgeler ile tespit edilmesi halinde tapu kütüğünden terkin edilir.

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı sahibi tarafından gerçekleştirilemiyor. İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde satış veya iptotek gibi hukuki işlemlerde bulunamıyor. Ancak gayrimenkulün kendisini değil de kullanma ve yararlanma hakkını kiraya verebiliyor.

Tapuda intifa hakkı işlemi nasıl yapılır?

TMK 795. madde hükmü uyarınca taşınır mallar için intifa hakkı zilyetliğin devri ile kurulur. Alacaklar üzerinde kurulacak intifa hakkı alacağın devri hükümleri çerçevesinde kurulur. Gayrimenkul mallar üzerinde kurulacak intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ile gerçekleştirilir.

Intifa hakkının harç oranı nedir?

Gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesisi ve diğer devir için ödenen bedel üzerinden harç alınması gerekir. Malın bedeli üzerinden devir alanlar için binde 20 oranında harç ödemek gerekiyor. Aynı zamanda kayıt masrafının üçte ikisi oranında harç ödenmesi gerekiyor.

İntifa hakkı nedir örnek?

Tapuya tescil gerçekleştirildiğinde ise herkese karşı ileri sürülebilir. Yasa gereği kurulan intifa haklarına örnek vermek gerekirse; kocanın karısının malları üzerindeki intifa hakkı, çocuğun malları üzerinde ana ve babanın intifa hakkı misal teşkil eder. İntifa hakkı mahkeme kararı ile de kurulabilir.

İntifa hakkı ölümle sona erer mi?

Hak sahibinin ölümü ile.İntifa hakkı şahsi bir hak olduğundan,bu hak sahibinin ölümü ile sona erer.Gerçek kişilerin öldüğünün nüfus kaydı veya veraset belgesi ile ,tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona erdiğinin yetkili makamlardan alınacak belgeler ile tespit edilmesi halinde tapu kütüğünden terkin edilir.

Related Post