Topuk kanında çıkan hastalıklar

Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması önemlidir. Çünkü bu taramalar sayesinde, bu hastalıklar nedeniyle oluşabilecek, geri dönüşümü olmayan hasarlar engellenebilmekte veya etkileri azaltılabilmektedir.

Topuk kanı temiz çıkmazsa ne olur?

Teşhis gecikir veya kontrol altında tutulmazsa, egzama, saç dökülmesi, hipotoni, gelişme geriliği, immün yetmezlik, denge bozukluğu, işitme kaybı ve bazı nörolojik komplikasyonlar ortaya çıkar.

Topuk kanı ne zaman ve nasıl alınır alınan kanda hangi hastalıklar taranır?

Yenidoğan bebeklerin topuğundan alınan bir miktar kan ile yapılan tarama testleri, henüz hastalık belirtilerinin ortaya çıkmadığı bir dönemde bazı önemli ve tedavi edilebilir metabolik ve hormonal hastalıklara tanı konmasını sağlar.

Topuk kanı neden önemli?

BEBEKLERDEN TOPUK KANI NEDEN ALINIR? Topuk kanı alınmasındaki asıl amaç, bebeğin genetik bir hastalığı olup olmadığını belirlemektir. Yapılan topuk kanı testi ile fenilketonüri, doğuştan hipotroidi, biyotinidaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi rahatsızlıkların olup olmadığı ortaya çıkabilir.

Topuk kanı kesin sonuç mu?

Topuk kanı testi 0 kesin sonuç verir mi? Topuk kanı testinin sonucunun anormal çıkmasına rağmen, hastanede yapılan ek araştırmalar sonucunda çocuğunuzun ilgili hastalığının olmadığı tespit edilmesi mümkündür.

Bebeklerde topuk kanı sonuçları kaç günde çıkar?

Topuk testi sonuçları genellikle 3 hafta içinde çıkmaktadır. Yapılan genel uygulamada eğer bebeğin kanında herhangi bir problem gözlenmemişse aile aranmamaktadır. Ancak şüpheli veya pozitif çıkan değerlerde aile aranarak bilgi verilmektedir.

Bebeklerde topuk kanı en geç ne zaman alınır?

Bebeklerde topuk kanı; Bebeklerin doğumundan hemen sonra, hastaneden taburcu olmadan ve genellikle bebeğin doğumunun 3 ile 5 günü arasında alınarak yapılır. Yani yenidoğan bebeklerde henüz bir hastalık belirtisi olmadan alınmalıdır. Bebekten topuk kanının alınması için en erken zaman ise doğumdan en az 1 gün sonradır.

Tarama programlarında topuk kanı nasıl alınır?

Tarama testinde şüpheli hasta saptanan kişiler ileri değerlendirme için ilgili merkezlere yönlendirilir. Test süreci nasıl işlemektedir? Bebeğiniz doğduktan sonra 48 saat içinde topuğundan küçük bir iğne yardımıyla, özel kâğıtlara kan emdirilmesi sağlanır. Topuk kanı, ilk 1 hafta içinde tekrar alınır.

Related Post

Sofra görgü kurallarıSofra görgü kuralları

1 sınıf yemek yerken uyulması gereken görgü kuralları nelerdir? Yemek yerken uyulması gereken görgü kuralları Ağzımızda yemek varken konuşmuyorum. Elle yemiyorum, çatal, bıçak, kaşık kullanıyorum. Ağzımı şapırdatmıyorum. … Kendi tabağımdan